©lopy – paste

Το blogging αποτελεί μια εξόχως ιδιωτική ενασχόληση, η οποία προϋποθέτει αρκετό χρόνο από την καθημερινότητα του blogger, προσωπική προσπάθεια για να βγει ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα και πνευματική εργασία για να παραχθεί κάτι πρωτότυπο και ουσιαστικό. Στις περισσότερες περιστάσεις, τα blogs χρησιμοποιούνται και ως μέσο καταγραφής προσωπικών εμπειριών του συγγραφέα, ως εκ τούτου αποτελούν μια προέκταση του χαρακτήρα του, άμεσα συνδεδεμένη με την ίδια του την ατομική σφαίρα ύπαρξης.

Ένα δεύτερο όμως, εξίσου σημαντικό στοιχείο του είναι και η δημοσιότητα: το blogging αποτελεί μια εξόχως δημόσια ενασχόληση, η οποία προϋποθέτει ένα αναγνωστικό κοινό, επαφή με τους αναγνώστες μέσω σχολίων ή e-mails και δημόσια έκθεση στην παγκόσμια σφαίρα του Διαδικτύου. Δεν είναι λίγα τα άτομα άλλωστε τα οποία έχουν σχολιάσει το παρόν ιστολόγιο και με τα οποία έχω γνωριστεί στην πραγματική ζωή και έχουμε διατηρήσει επαφή. 

Το Διαδίκτυο που έχει εισβάλει στην ζωή μας τις τελευταίες δεκαετίες σαν βίαιος χείμαρρος, ανατρέπει όλα όσα γνωρίζαμε περί δημόσιας και ιδιωτικής επικοινωνίας.

Στην πραγματική ζωή εκτός οθόνης, ο καθένας από εμάς είναι ατομικά αναγνωρισμένος και χαρακτηρισμένος ενώ η ταυτότητα κατά την δημόσια έκφραση του λόγου του παραμένει πάντοτε δημόσια και ανοιχτή, και υφίσταται άρα τις επιπτώσεις των έργων και των πράξεών του. Αντίστοιχα, το πνευματικό του έργο είναι νομικά κατοχυρωμένο μέσα από βασικές νομοθετικές διατάξεις (βλ. και άρθρο 57 του Αστικού Κώδικα περί δικαιώματος στην προσωπικότητα και άρθρο 60 περί δικαιώματος στα προϊόντα της διανοίας).

Αντίθετα στην ζωή εντός της οθόνης, κανείς δεν είναι ατομικά ταυτοποιημένος. Πίσω από την μάσκα της ανωνυμίας, ο καθένας από εμάς είναι μια μεταβλητή που συνεχώς αλλάζει, και σπανίως υφίσταται  κάποιος τις επιπτώσεις των πράξεών του, ιδίως σε περίπτωση δημοσίας προσβολής, απειλής, πειρατείας ή ηλεκτρονικού εγκλήματος. Σε καθεστώς άλλωστε πληθωρισμού της πληροφορίας , οι σελίδες είναι τόσες, ώστε είναι αδύνατον να γνωρίζουμε τι έχει γραφεί και δημοσιευθεί εις βάρος μας, επομένως πολλές παραβάσεις περνούν απαρατήρητες, χωρίς ωστόσο να μειώνεται η ηθικο-νομική ζημία που αυτές συνεπάγονται. Οι λιγοστές διατάξεις περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της πνευματικής ιδιοκτησίας εύκολα παρακάμπτονται και με ένα «κλικ» το δικαίωμα στα προϊόντα της διανοίας θρυμματίζεται και τα κομμάτια του σκορπίζονται άηχα στο αχανές σύμπαν του Ίντερνετ.

Το blogging επομένως ακροβατεί μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού, με ορισμένα νομικά όρια που τα διαχωρίζουν. Από τη μια πλευρά, η ατομική σφαίρα πρέπει να προστατεύεται. Σαφώς όμως, είναι θεμιτό και ευκταίο η πληροφορία να διαδίδεται, για να γίνεται ευρύτερα γνωστή και να αφυπνεί συνειδήσεις, ειδάλλως δεν έχει καν λόγο ύπαρξης στο Ίντερνετ.  Σε συνθήκες όμως ασύλληπτης ηλεκτρονικής ταχύτητας, τα πράγματα εύκολα περιπλέκονται. Η αναπαραγωγή δημοσιεύσεων χωρίς να αναγράφεται η πατρότητα του κειμένου, η λογοκλοπή και η αλλοίωση των κειμένων, είναι πολύ συχνό φαινόμενο στην bloggόσφαιρα, που παραβιάζει την δεοντολογία της χρήσης των blogs αλλά και βασική ισχύουσα νομοθεσία, περί προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας, τον σεβασμό του κοινοτικού κεκτημένου καθώς και της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων.

Το Ίντερνετ αποτέλεσε και αποτελεί μια κοινωνική επανάσταση γιατί συνδέει σε μια ενιαία πλατφόρμα έναν ασύλληπτο αριθμό ατόμων που ενημερώνονται, συζητούν και συντονίζονται σε μια κοινή γραμμή. Αυξάνει τις δυνατότητες ανάπτυξης της κοινωνίας και δημοκρατικοποιεί τον δημόσιο διάλογο: πλέον, ο καθένας μπορεί να εκφέρει την γνώμη του και να συζητήσει με τους άλλους, ενώ δίνει το βήμα σε χαμηλής έντασης φωνές που ειδάλλως θα έμεναν σιωπηλές στη οχλαγωγία του λαϊκού πλήθους.

Απαραίτητος όρος όμως της ομαλής λειτουργίας τόσο του Διαδικτύου όσο και των blogs είναι ο σεβασμός των προσωπικών δεδομένων και το δικαίωμα στα έργα της διανοίας μας. Όσο το ίντερνετ αυξάνει τις δυνατότητες της επικοινωνίας, τόσο αυξάνονται και οι ευθύνες μας απέναντι στους άλλους: εάν κάθε πρωτογενής πληροφορία που εισάγεται στο διαδίκτυο, διασκορπίζεται και ξεθωριάζει όπως μια διαρκώς επαναλαμβανόμενη φωτοτυπία, σταδιακά θα χαθεί το κίνητρο για συμμετοχή στην bloggόσφαιρα. Ο καθένας θα περιοριστεί και πάλι στον ατομικό του κύκλο επικοινωνίας και αυτό το τόσο χρήσιμο εργαλείο του blogging θα περιέλθει σε αχρησία.

Το ζήτημα είναι κρίσιμο, δεδομένου ότι το blogging συνιστά ένα λαϊκό και αποκεντρωμένο μέσο επικοινωνίας και ενημέρωσης που αντιπαρατάσσεται στα απρόσωπα κεντρικά δελτία ειδήσεων, στις αργυρώνητες εφημερίδες, στα κεντρικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στην ελιτίστικη τέχνη και στην λογοκρισία της προσωπικής έκφρασης. Μπορεί επομένως να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κατευθυνόμενη πληροφορία και την συστημική προπαγάνδα.

Όσο χρήσιμο είναι το blogging, άλλο τόσο εύκολο είναι να εκτραπεί. Για τον λόγο αυτό, παρακαλείστε όταν αναπαράγετε μια δημοσίευση ενός οποιουδήποτε blog, να αναγράφετε τον συντάκτη της και να παραθέτετε σύνδεσμο που οδηγεί στην πρωτότυπη πηγή.  Το παρόν blog υποστηρίζει την δυνατότητα άμεσης δημοσίευσης μέσω rebbloging, share, tweet, tumblr ή και e-mail, που εξασφαλίζει την πατρότητα των δημοσιεύσεων.

Ο σεβασμός της πνευματικής ιδιοκτησίας και των έργων της διανοίας είναι ζήτημα που μας αφορά όλους αλλά και τον καθέναν από εμάς ξεχωριστά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s